Data: 12.06.2025
Preambul
Asociații:
În temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, s-a hotărât constituirea „ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ A EVALUATORILOR DE RISC LA SECURITATEA FIZICĂ DIN ROMÂNIA”, persoană juridică de drept privat română, non-profit, nepartidică cu patrimoniu distinct de cel al persoanelor, asociațiilor, fundațiilor, instituțiilor și firmelor componente, cu organe proprii de conducere, administrație și control potrivit prevederilor legii și ale prezentului statut, în următoarele condiții:
Art. 1. Asociația este cunoscută sub denumirea de „ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ A EVALUATORILOR DE RISC LA SECURITATEA FIZICĂ DIN ROMÂNIA”, conform dovezii disponibilității denumirii nr. 127983 din 12.09.2013 eliberată de Ministerul Justiției – Serviciul Comunicare și Relații Publice, denumită în continuare ANERSFR.
Art. 2. Sediul Asociației este situat în Municipiul București, bd. Mărășești, nr. 41, sector 4, conform Contractului de Comodat nr. 15/01.01.2019, înscris în Registrul Judecătoriei sector 4.
Art. 3. Durata de funcționare a ANERSFR este nedeterminată.
Art. 4. (1) Scopul principal al ANERSFR îl constituie promovarea prin mijloace specifice a profesiei de evaluator, a metodelor și tehnicilor de evaluare a organizațiilor și protejarea intereselor specifice ale membrilor în prestarea serviciilor de calitate.
(2) Scopurile funcționale ale Asociației sunt:
I. Crearea și menținerea unui cadru de cooperare între părțile interesate în promovarea și maturizarea activității de management al riscurilor de securitate și subsecvent a activității de consultanță în domeniul securității.
II. Promovarea și susținerea intereselor membrilor săi, inclusiv reprezentarea lor în raport cu autoritățile relevante, alte părți interesate în domeniile menționate la pct. I.
III. Creșterea calității în domeniul managementului riscurilor de securitate și al consultanței de securitate prin:
a) promovarea și susținerea unor propuneri de îmbunătățire a legislației în domeniu;
b) elaborarea de principii și standarde profesionale în domeniu;
c) creșterea calității în formarea profesională de profil, stimularea formelor de menținere a unui nivel de pregătire ridicat pentru profesioniștii din domeniu;
d) colaborarea cu instituții private și publice pentru identificarea și combaterea non-calității și a concurenței neloiale în domeniile menționate;
e) promovarea normelor europene în rândul beneficiarilor serviciilor de securitate.
IV. Cooperarea cu asociații și organizații similare din Uniunea Europeană și internaționale, participarea la organisme și asociații interne și internaționale de profil, în vederea obținerii de date și informații necesare promovării domeniilor menționate la pct. I, a realizării de schimburi de experiență cu privire la practica în aceste domenii.
(3) Pentru realizarea scopurilor enunțate, ANERSFR se constituie ca organism de reprezentare pentru membri în relațiile cu autoritățile, instituțiile publice și alte persoane fizice sau juridice de drept public sau de drept privat.
Art. 5. (1) În vederea atingerii scopului său, ANERSFR își propune realizarea următoarelor obiective:
A. Asigurarea unui dialog permanent cu autoritățile relevante, inclusiv prin schimb de informații, desfășurarea de acțiuni în comun, punerea la dispoziție a rezultatelor activității Asociației;
B. Promovarea managementului riscului de securitate ca proces fundamental în managementul securității, continuității și rezilienței, pentru organizații indiferent de mărime și cerințele specifice de securitate;
C. Elaborarea unui ghid de bune practici în domeniul MRS și al CS;
D. Dezvoltarea unui cadru de evaluare și atestare profesională în domeniu;
E. Dezvoltarea și aplicarea unui cod de etică care să contribuie la creșterea calității și a încrederii în legătură cu activitățile de management al riscului de securitate și de consultanță de securitate;
F. Contribuție la maturizarea cadrului național de evaluare a riscului la securitate fizică;
G. Contribuție la dezvoltarea și consolidarea cadrului de evaluare a riscului de securitate a informației;
H. Participare la proiecte de cercetare în domeniul securității;
I. Constituire corp de experți cu scopul de a acorda asistență membrilor săi, autorităților relevante, terțelor părți interesate.
(2) Membrii ANERSFR vor participa la strângerea de fonduri pentru realizarea de proiecte în domeniu.
Art. 6. (1) La înființare, asociația are un patrimoniu inițial depus de 9.250 lei, constituit din contribuția în valoare de 500 lei a fiecărui membru asociat fondator, ce poate fi majorat prin cooptarea de noi asociați, cu aceeași valoare a contribuției, patrimoniu ce va fi depus în conturile ANERSFR.
(2) Patrimoniul se va completa din următoarele surse:
a) cotizațiile membrilor;
b) taxa de înscriere în asociație;
c) cote părți din taxe de conferințe, întâlniri;
d) dobânzile și dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, în condițiile legii;
e) dividendele societăților comerciale înființate de asociație care, dacă nu se reinvestesc în aceleași societăți, se folosesc în mod obligatoriu pentru realizarea scopului Asociației;
f) cote părți din donații, sponsorizări destinate membrilor sau direct Asociației;
g) resurse obținute de la comunitățile locale;
h) venituri provenite din orice alte surse care nu contravin legislației în vigoare sau prezentului statut;
i) contribuția patrimonială a fiecărui asociat nou cooptat.
Art. 7. (1) Patrimoniul asociației va fi folosit numai pentru atingerea scopului prevăzut la art. 4 din prezentul statut.
(2) Asociația acceptă donații sau legate testamentare cu sarcini numai cu condiția ca asemenea sarcini să nu contravină scopului și obiectivelor sale.
Art. 8. Membri ai asociației pot fi:
I. Membrii asociați – persoane juridice care au contribuit la formarea patrimoniului constitutiv al Asociației.
II. Membrii cu drepturi depline – persoane juridice cu reprezentanți legali care dețin competențe de evaluator de risc la securitatea fizică, persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (ÎI) și persoane înregistrate fiscal pentru a practica o ocupație liberală care au înscris un cod CAEN pentru activitatea de evaluare a riscurilor la securitatea fizică, înscrise în RNERSF, cât și persoane fizice care dețin competențe de evaluator de risc la securitate fizică.
III. Membrii simpatizanți – persoanele juridice consumatoare ale serviciilor de securitate sau persoane fizice care desfășoară activități în domenii conexe serviciilor de securitate cu experiență bogată ori cadre didactice, de cercetare în sectoare adiacente.
IV. Membrii de onoare – personalități de prestigiu din țară și din străinătate, care, prin activitatea lor, contribuie la promovarea și dezvoltarea scopului și obiectivelor asociației sau membri asociați care au avut un rol determinant în dezvoltarea asociației.
Art. 8.1. (1) Pot solicita să devină asociați persoanele juridice care au calitatea de membru cu drepturi depline de cel puțin 5 ani în cadrul Asociației, au avut implicare în activitatea Asociației, sunt validați de asociații fondatori și achită contribuția patrimonială.
(2) Numărul total al asociaților se poate majora până la maxim 10, în condițiile legii, în scopul asigurării numărului suficient de asociați prevăzuți de legea de organizare și funcționare.
Art. 9. Calitatea de membru de onoare este atribuită numai de către Adunarea Generală la propunerea Consiliului Director.
Art. 10. Poate deveni membru cu drepturi depline, pe baza unei adeziuni scrise, orice entitate sau persoană care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 8, alin. 2, se angajează să respecte statutul și codul etic al Asociației, primesc validarea Consiliului Director, în urma unei discuții cu acesta, potrivit procedurilor afișate și achită taxa de înscriere.
Art. 10.1. Calitatea de membru se dobândește prin aprobarea adeziunii de către Consiliul Director.
Art. 11. (1) În relația cu asociația, firma membră cu drepturi depline este reprezentată de administrator ori de unul dintre evaluatorii angajați, înscriși în RNERSF și în asociație.
(2) Reprezentarea membrului cu drepturi depline în cadrul Adunării Generale sau Consiliului Director se face prin reprezentantul legal ori de un evaluator angajat al firmei, pe bază de delegație aprobată de administrator.
(3) O firmă membră poate avea unul sau mai mulți evaluatori înscriși în asociație, aceștia fiind beneficiari ai drepturilor depline, funcție de numărul acestora stabilindu-se și cuantumul cotizației.
Art. 12. Membrii cu drepturi depline au următoarele drepturi:
a) să aleagă și să fie aleși în organele de conducere și administrative;
b) să participe la dezbateri, la întocmirea documentelor și materialelor de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Membrilor, la adunarea generală cu drept de vot egal;
c) să-și exprime punctul de vedere cu privire la măsurile ce urmează a fi luate și documentele supuse dezbaterii;
d) să solicite motivat includerea unor probleme pe ordinea de zi a Adunării Generale, să-și exprime voința prin vot asupra problemelor supuse dezbaterii;
e) să aibă acces la toate informațiile ce privesc activitatea Asociației;
f) să participe la toate acțiunile organizate de Asociație;
g) să atace în justiție hotărârile Adunării Generale care încalcă prevederile legale sau ale prezentului statut;
h) să propună și alte activități pentru interesul Asociației și al membrilor;
i) să beneficieze de anumite servicii gratuite, în condițiile achitării integrale a cotizației.
Art. 12.1. Membrii asociați au următoarele drepturi: a) stabilește mutarea sediului asociației; b) validează propunerile CD pentru cooptarea de noi asociați.
Art. 13. Membrii cu drepturi depline au următoarele îndatoriri:
a) să respecte prevederile prezentului statut, regulamentele, hotărârile Adunării Generale și ale legislației în vigoare;
b) să participe la lucrările Adunării Generale;
c) să participe la acțiunile organizate în vederea realizării scopului și obiectivelor Asociației;
d) să sprijine asociația pentru îndeplinirea obiectivelor asumate;
e) să nu prejudicieze interesele asociației sau ale membrilor săi;
f) să participe la activitățile și acțiunile inițiate de asociație;
g) să acționeze pentru creșterea prestigiului asociației;
h) să respecte Codul Etic adoptat de adunarea generală a asociaților;
i) să informeze asociația asupra tuturor problemelor de importanță deosebită din cadrul domeniului de activitate;
j) să achite în termen, cotizația anuală aprobată prin hotărârea Adunării Generale, conform tranșelor asumate și a algoritmului de calcul stabilit pentru entitățile cu mai mulți evaluatori înscriși în RNERSF;
k) să-și aducă contribuția prin mijloace licite la realizarea scopului și obiectivelor asociației;
l) să nu facă declarații publice care contravin hotărârilor asociației sau care aduc atingere intereselor generale ale acesteia;
m) să nu aducă prejudicii de ordin moral și material asociației;
n) să nu trateze în mod necorespunzător înțelegerile, convențiile legate de scopul asociației.
Art. 13.1. Membrii simpatizanți au următoarele obligații:
a) să respecte prevederile prezentului statut, regulamentele, hotărârile Adunării Generale și ale legislației în vigoare;
b) să participe la lucrările Adunării Generale;
c) să sprijine asociația pentru îndeplinirea obiectivelor asumate;
d) să nu prejudicieze interesele asociației sau ale membrilor săi;
e) să participe la activitățile și acțiunile inițiate de asociație;
f) să acționeze pentru creșterea prestigiului asociației;
g) să respecte Codul Etic adoptat de adunarea generală a membrilor;
h) să informeze asociația asupra tuturor problemelor de importanță deosebită din cadrul domeniului de activitate;
i) să-și aducă contribuția prin mijloace licite la realizarea scopului și obiectivelor asociației;
j) să nu facă declarații publice care contravin hotărârilor asociației sau care aduc atingere intereselor generale ale acesteia;
k) să nu aducă prejudicii de ordin moral și material asociației;
l) să nu trateze în mod necorespunzător înțelegerile, convențiile legate de scopul asociației.
Art. 13.2. Membrii simpatizanți au următoarele drepturi:
a) să participe la dezbateri, la întocmirea documentelor și materialelor de pe ordinea de zi a Adunării Generale a membrilor și la adunarea generală, fără drept de vot;
b) să-și exprime punctul de vedere cu privire la măsurile ce urmează a fi luate și documentele supuse dezbaterii;
c) să solicite motivat includerea unor probleme pe ordinea de zi a Adunării Generale;
d) să aibă acces la toate informațiile ce privesc activitatea asociației;
e) să participe la toate acțiunile organizate de asociație;
f) să propună și alte activități pentru interesul asociației și al membrilor, să beneficieze de anumite servicii gratuite, în condițiile achitării integrale a cotizației.
Art. 13.3. Membrii de onoare au următoarele obligații:
a) să respecte prevederile prezentului statut, regulamentele, hotărârile Adunării Generale și ale legislației în vigoare;
b) să sprijine asociația pentru îndeplinirea obiectivelor asumate;
c) să nu prejudicieze interesele asociației sau ale membrilor săi;
d) să acționeze pentru creșterea prestigiului asociației;
e) să respecte Codul Etic adoptat de adunarea generală a membrilor;
f) să-și aducă contribuția prin mijloace licite la realizarea scopului și obiectivelor asociației;
g) să nu facă declarații publice care contravin hotărârilor asociației sau care aduc atingere intereselor generale ale acesteia;
h) să nu aducă prejudicii de ordin moral și material asociației;
i) să nu trateze în mod necorespunzător înțelegerile, convențiile legate de scopul asociației.
Art. 13.4. Membrii de onoare au următoarele drepturi:
a) să participe la dezbateri, la întocmirea documentelor și materialelor de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Membrilor la adunarea generală fără drept de vot;
b) să-și exprime punctul de vedere cu privire la măsurile ce urmează a fi luate și documentele supuse dezbaterii;
c) să solicite motivat includerea unor probleme pe ordinea de zi a Adunării Generale;
d) să aibă acces la toate informațiile ce privesc activitatea asociației;
e) să participe la toate acțiunile organizate de asociație;
f) să propună și alte activități pentru interesul asociației și al membrilor, să beneficieze de anumite servicii gratuite.
Art. 14. (1) Pierderea calității de membru intervine în următoarele cazuri:
I. la cerere, adresată Consiliului Director cu cel puțin 30 de zile înainte de data la care urmează a înceta calitatea de membru;
II. prin dizolvarea asociației, de la data rămânerii definitive a hotărârii de dizolvare;
III. prin desființarea persoanei juridice sau a persoanei fizice autorizate, sau decesul persoanei fizice, ca membri ai asociației;
IV. prin revocare de către Consiliul Director, în următoarele situații:
a) producerea de prejudicii materiale și/sau de imagine asociației, constatată prin decizia Consiliului Director, în condițiile art. 23 din Statut. În situația în care unul dintre membrii Consiliului Director produce prejudicii materiale și/sau de imagine Asociației, constatarea producerii acestora se va face prin Hotărârea Adunării Generale, în condițiile art. 19 din Statut.
b) neplata contribuției în termen de 60 de zile de la data înștiințării de plată a acesteia.
(2) Comunicarea înștiințării de plată se va face prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, telegrafic, prin fax, poștă electronică, sau prin orice alt mijloc de comunicare ce asigură, după caz, transmiterea textului înștiințării supuse comunicării precum și confirmarea primirii acesteia.
(3) Comunicările se vor face având în vedere datele de corespondență (adresă, nr. de telefon, adresă de e-mail etc.) indicate de către membrul asociației. Orice modificare a acestor date, necomunicată în scris asociației, nu va fi opozabilă acesteia din urmă.
(4) Excluderea membrilor pe baza deciziei Consiliului Director, va fi luată prin validarea majorității simple a membrilor acestuia pentru situațiile de la alin. 1 pct. IV.
Art. 15. Asociația poate angaja în condițiile legii, cu contract civil sau de muncă, personal plătit pentru îndeplinirea scopurilor și obiectivelor statutare, prin membrii săi.
Art. 16. Organele de conducere și control ale asociației sunt: a) Adunarea Generală; b) Consiliul Director; c) Comisia de Cenzori.
Art. 17. (1) Organul de conducere al asociației este Adunarea Generală (A.G.) care este alcătuită din totalitatea membrilor asociației.
(2) Adunarea Generală se întrunește anual în sesiune ordinară și ori de câte ori este necesar în sesiuni extraordinare la convocarea Consiliului Director sau a cel puțin jumătate plus unul din membrii săi.
(3) Convocarea Adunării Generale se face prin orice mijloc de corespondență inclusiv fax sau e-mail, cu cel puțin 30 de zile înainte de sesiunile ordinare și cu cel puțin 15 zile înaintea sesiunilor extraordinare. Convocarea se va face cu precizarea datei, orei, locului desfășurării adunării și va fi însoțită de ordinea de zi. Convocările vor fi trimise prin responsabilitatea Secretariatului general al asociației.
Art. 18. Adunarea Generală are următoarele atribuții:
a) stabilește strategia și obiectivele generale ale asociației;
b) aprobă bugetul de venituri și cheltuieli și bilanțul contabil;
c) alege și revocă membrii Consiliului Director;
d) alege și revocă Președintele;
e) alege și revocă membrii Comisiei de Cenzori;
f) validează deciziile Consiliului Director cu privire la admiterea sau excluderea membrilor asociați;
g) stabilește cuantumul cotizației și al taxei de înscriere;
h) aprobă înființarea de filiale sau sucursale;
i) decide modificarea statutului, cu votul pozitiv a minim 2/3 din membrii cu drept de vot ai asociației;
j) aprobă însemnele (emblema, insigna, drapelul) și sigiliile asociației;
k) decide în privința contestațiilor membrilor asociației cu privire la hotărârile Consiliului Director referitoare la admiterea sau excluderea din asociație la proxima ședință a Adunării Generale;
l) descarcă de gestiune Consiliul Director; m) stabilește nivelul indemnizațiilor de ședință – pentru membrii Consiliului Director;
n) hotărăște asupra dizolvării și lichidării asociației precum și stabilirea destinației bunurilor după lichidare, cu votul pozitiv a minim 2/3 din membrii cu drept de vot ai asociației;
o) modifică și completează Codul Etic propus de Consiliul Director;
p) aprobă Regulamentul de organizare și funcționare.
Art. 19. (1) Adunarea Generală este legal constituită în prezența a jumătate plus unul din totalul membrilor asociați și adoptă hotărârile cu votul a jumătate plus unul din membrii prezenți.
(2) În cazul în care la prima convocare, Adunarea Generală nu este statutară, a doua ședință va fi organizată în decurs de 2 săptămâni prin repetarea acelorași proceduri de convocare, iar hotărârile vor fi adoptate cu jumătate plus unu din voturile pozitive ale membrilor prezenți, indiferent de numărul acestora.
(3) Fac excepție de la cele prevăzute în alineatele (1) și (2) următoarele situații când Adunarea Generală lucrează valabil numai în prezența a jumătate plus unul din totalul membrilor săi și poate lua hotărâri numai prin votul a jumătate plus unul din totalul membrilor prezenți:
a) modificarea actului constitutiv și /sau a statutului (cu excepția schimbării sediului);
b) stabilirea strategiei și obiectivelor generale ale Asociației;
c) alegerea sau revocarea membrilor Consiliului Director;
d) alegerea sau revocarea membrilor Comisiei de Cenzori;
e) când se hotărăște asupra unor aspecte, altele decât cele menționate mai sus, care nu au fost trecute pe ordinea de zi comunicată odată cu convocarea.
(4) Prezența la Adunarea Generală poate fi și prin participarea ONLINE a membrilor, confirmarea acestora fiind pe bază de semnătură transmisă prin corespondență ori cei care au transmis votul prin corespondență în termenul prevăzut.
(5) Votul membrilor se poate exprima astfel:
a) în mod direct verbal, prin participarea fizică la Adunarea Generală;
b) în format electronic, pentru cei conectați online pe perioada sesiunii în aplicația anunțată și folosită pentru ședința Adunării Generale;
c) prin corespondență poștală ori electronică, cu condiția ca votul să fie transmis cu cel puțin 24 ore înaintea ședinței Adunării Generale pe formularul de vot special, semnat de titular.
Art. 20. (1) Adunarea Generală este condusă de către membrii ai Consiliului Director. În timpul Adunării Generale se vor vota numai punctele aflate pe ordinea de zi respectivă. Dacă în cursul Adunării Generale apare necesitatea discutării unor aspecte care nu au fost incluse în ordinea de zi comunicată la data convocării, acest lucru se poate face numai dacă cel puțin jumătate plus unul din totalul membrilor prezenți își dau acordul în acest sens.
(2) Hotărârile Adunării Generale se semnează de către membrii Adunării Generale prezenți urmând a fi comunicate în cel mult 10 zile tuturor membrilor Asociației.
Art. 21. Consiliul Director este ales de către Adunarea Generală a membrilor și se compune din președinte, doi vicepreședinți, patru membri și doi membri supleanți.
Art. 21.1. Consiliul Director își alege din rândul membrilor săi Vicepreședinții prin vot direct cu majoritate simplă.
Art. 21.2. Consiliul Director este compus din:
Art. 21.4. Mandatul Consiliului Director este de doi ani.
Art. 22. Atribuțiile Consiliului Director sunt următoarele:
a) elaborează programul de activitate anuală;
b) coordonează activitatea asociației pentru realizarea scopului propus;
c) asigură conducerea asociației în intervalul dintre Adunările Generale, urmărește ducerea la îndeplinire a hotărârilor Adunării Generale;
d) prezintă Adunării Generale raportul anual de activitate, executarea bugetului de venituri și cheltuieli și bilanțul contabil, proiectul bugetului de venituri și cheltuieli și propunerile de proiecte pe anul următor;
e) întocmește raportul anual asupra activității proprii, în vederea prezentării acestuia în Adunarea Generală;
f) întocmește bugetul de venituri și cheltuieli și aprobă bilanțul contabil;
g) administrează și gestionează patrimoniul asociației și ia decizii în vederea gospodăririi fondurilor;
h) administrează bunurile mobile, imobile și fondurile bănești ale asociației;
i) aprobă angajarea personalului necesar;
j) aprobă încheierea de acte juridice în numele și pe seama asociației;
k) stabilește tactica și modul de colaborare cu alte organizații neguvernamentale, cu autoritățile administrației publice locale și centrale pentru realizarea obiectivelor asociației;
l) asigură conducerea asociației în intervalul dintre Adunările Generale, urmărește ducerea la îndeplinire a hotărârilor Adunării Generale;
m) asigură realizarea drepturilor și urmărește respectarea obligațiilor de către membri;
n) validează primirea și excluderea de membri în asociație;
o) aprobă structura de organizare, îndatoririle și responsabilitățile personalului executiv, aprobă regulamentul de organizare și funcționare;
p) urmărește punerea în aplicare de către personal a hotărârilor adoptate;
q) îndeplinește orice alte atribuții stabilite de Adunarea Generală;
r) poate împuternici, cu acceptul Adunării Generale, orice persoană inclusiv persoane care nu au calitatea de membru al asociației pentru a încheia acte juridice în numele și pe seama asociației sau pentru a îndeplini orice alte atribuții prevăzute în statut sau stabilite de Adunarea Generală.
s) hotărăște schimbarea sediului, cu acordul asociaților;
t) aprobă organigrama și politica de personal a Asociației;
u) supune spre validare Adunării Generale propunerea sa privind criteriile de numire a membrilor de onoare;
v) propune Adunării Generale admiterea sau excluderea membrilor asociației;
w) acceptă sau refuză motivat sponsorizările și donațiile către Asociație;
x) hotărăște recompensarea unor membri activi;
y) procurarea fondurilor necesare desfășurării activității prin mijloacele îngăduite de lege și prezentul statut;
z) exercită orice alte prerogative pe care legea i le oferă.
Art. 23. Regulile generale pentru convocarea Consiliului Director, validarea deliberărilor și emiterea deciziilor acestuia sunt următoarele:
a) Consiliul Director se întrunește cel puțin o dată pe lună la sediul asociației ori online, la data convenită în ședința anterioară ori anunțată în termenul stabilit;
b) Convocările se fac cu cel puțin trei zile înainte de data întrunirii;
c) Consiliul Director se poate întruni ori de câte ori este nevoie, la cererea Președintelui sau din inițiativa a cel puțin trei dintre membrii săi;
d) Ședințele Consiliului Director sunt statutare cu condiția participării majorității membrilor săi;
e) Deciziile sunt valabile prin votul majorității membrilor prezenți. La un număr de voturi egal, votul Președintelui Consiliului Director se consideră dublu;
f) Membrul Consiliului Director care lipsește la mai mult de trei ședințe consecutive sau la șase în douăsprezece luni este exclus de drept din Consiliul Director. Locurile rămase vacante vor fi ocupate de membrii supleanți în ordinea numărului de voturi primite la alegerile pentru Consiliul Director.
g) Prezența membrilor CD la ședință se poate face și prin participare ONLINE, confirmarea acestora fiind pe bază de semnătură transmisă prin corespondență.
Art. 24. (1) Comisia de Cenzori este alcătuită din unu sau trei membri, numiți în funcție de către Adunarea Generală pentru o perioadă de doi ani. Persoanele care fac parte din Comisia de Cenzori nu pot fi membri ai Consiliului Director. Obligatoriu unul dintre cei trei membri ai Comisiei de Cenzori este expert contabil. (2) Comisia de Cenzori este compusă din:
(3) Componența nominală a primei Comisii de Cenzori va fi stabilită periodic.
(4) Comisia de Cenzori este organul de control financiar îndeplinind următoarele atribuții:
Art. 25. Funcția de Președinte al Asociației este îndeplinită de dl. Aurel CATRINOIU, cetățean român.
Art. 25.1. Atribuțiile Președintelui:
a) reprezintă Asociația în relațiile cu terții;
b) coordonează activitatea executivului asociației;
c) propune organigrama și politica de personal a asociației pentru personalul angajat;
d) aprobă angajarea personalului asociației;
e) convoacă, conduce și prezidează Consiliul Director și Adunarea Generală;
f) îndeplinește orice alte atribuții stabilite de Adunarea Generală; g) poate delega atribuții și dreptul de semnătură unui alt membru al Consiliului Director.
Art. 26. Președintele coordonează punerea în practică a proiectelor Asociației și deleagă alte persoane pentru coordonarea unor astfel de proiecte.
Art. 27. Președintele reprezintă asociația în materie juridică și extrajudiciară.
Art. 28. Vicepreședinții Consiliului Director sunt aleși de Consiliul Director și îndeplinesc, prin delegare temporar sau permanent, o parte din atribuțiile Președintelui. Îndeplinesc sarcinile fixate de Președinte și de Consiliul Director.
Art. 29. Activitatea de previzionare, organizare, analiză și conducere operativă a activității asociației și a executivului va fi asigurată de către directorul executiv, în limitele competențelor delegate de Președinte.
Art. 30. Directorul executiv al asociației răspunde de activitatea sa în fața Președintelui și în fața organelor de conducere ale organizației și are următoarele atribuții:
a) coordonează activitățile curente ale asociației, efectuează toate operațiunile cerute pentru aducerea la îndeplinire a obiectului de activitate al asociației, în limita competențelor acordate de către Președinte;
b) angajează personalul din executivul asociației;
c) răspunde în fața Consiliului Director de activitățile desfășurate, de deciziile luate, de
gestionarea mijloacelor financiare și materiale ale asociației, are drept de semnatură în
operațiunile financiare;
d) stabilește îndatoririle și responsabilitățile personalului executiv cu acordul Președintelui;
e) întocmește proiectul planului anual de activități, organizează acțiuni concrete pentru realizarea
scopului și obiectivelor asociației;
f) propune proiectele organigramei și structurii de personal ale asociației;
g) îndeplinește alte sarcini stabilite de Adunarea Generală, Consiliul Director și Președinte;
h) exercită funcția de reprezentare a asociației în limitele competențelor delegate;
i) ține și arhivează, în condițiile prevăzute de lege, registrele asociației.
Art.31. Atribuțiile detaliate ale Consiliului Director, Președintelui și Directorului Executiv sunt
stabilite prin Regulamentul de Organizare și Funcționare (R.O.F.).
Art.32. Directorul executiv conduce activitățile curente ale asociației sub îndrumarea Președintelui.
Art.33. Directorul executiv al asociației răspunde material, civil și penal, potrivit legii, față de
asociație.
CAPITOLUL VI
Incetarea personalității juridice
Art. 34. ANERSFR se dizolvă:
I. de drept, în următoarele cazuri:
a) prin decizia asociației, atunci când Adunarea Generală hotărăște dizolvarea de plin drept;
b) imposibilitatea realizării scopului pentru care a fost constituită;
c) imposibilitatea constituirii Adunarii Generale sau a Consiliului Director în conformitate cu
statutul asociației dacă aceasta situație durează mai mult de un an de la data la care, potrivit
statutului, Adunarea Generală sau, dupa caz, Consiliul Director trebuia constituit;
d) reducerea numărului de membri sub limita fixată de lege;
e) când Asociația, din cauza de insolvabilitate, nu-și mai poate continua activitatea, fiind nevoită
să se lichideze prin hotărârea tribunalului, la cererea oricarei persoane interesate, când:
▪ scopul sau activitatea asociației a devenit ilicită sau contrară ordinii publice; realizarea
scopului este urmarită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
▪ urmărește realizarea altui scop decât cel pentru care s-a constituit;
▪ a devenit insolvabilă;
▪ a desfașurat activități în lipsa autorizației administrative prealabile atunci când această
autorizare este necesară potrivit legii;
II. prin hotararea Adunarii Generale.
Art. 35. In toate cazurile de dizolvare se va proceda la lichidarea patrimoniului. Lichidarea
patrimoniului se va efectua conform legii.
Art. 36. ANERSFR își va înceta existența de la data deciziei.
CAPITOLUL VII
Dispoziții finale
Art. 37. Prezentul statut a fost redactat în trei exemplare originale.
Art. 38. ANERSFR are ștampilă proprie utilizată prin aplicarea pe toate documentele emise de către
aceasta.
Prezentul statut a fost redactat și semnat in 3 (trei) exemplare, astazi, ___.06.2025, la București.
ASOCIAȚI FONDATORI:
1. Societatea Secant Security SRL, reprezentată de Arion Stelian
Semnatura ștampila
2. Societatea Geva Consult SRL, reprezentată de Vasilescu Adrian
Semnatura ștampila
3. Societatea Onest Solutions SRL, reprezentată de Petcu Viorel
Semnatura ștampila
4. Societatea Sms Security Invent SRL, reprezentată de Manole Doru-Ionuț
Semnatura ștampila
5. Societatea Sitma SRL, reprezentată de Antonescu Mihail-Bogdan
Semnatura ștampila
Semnatura | ștampila |