Autor: Viorel Petcu

Înainte de a intra în fondul noțiunii de surse de risc, este nevoie să avem o introducere de clarificare a conceptelor folosite. O primă definire este legată de: Ce este securitatea fizică? Securitatea fizică se referă la protecția personalului, bunurilor (tangibile și intangibile) la evenimente și circumstanțe fizice care pot cauza pierderi sau distrugeri semnificative persoanelor, instituțiilor, organizațiilor etc. Aceasta include protecția la acțiunile deliberate rău-voitoare (furt, tâlhărie, vandalism, terorism), dar și la fenomene fizice negative precum incendii sau alte dezastre, naturale sau cauzate de erori umane.[1]

O altă noțiune ar fi: Ce este riscul la securitatea fizică? Conceptul de risc a fost tratat în diferite lucrări de specialitate, fără însă a se ajunge la o definiție unitară. Având în vedere spectrul larg de aplicabilitate a conceptului de risc și domeniile în care acesta este utilizat, este dificil de uniformizat și de concentrat caracteristicile riscului într-o singură definiție. Însă, se regăsesc, cu predilecție, doi termeni asociați definiției riscului: plauzibilitatea – cât este de probabil ca un activ, obiectiv etc. să fie afectat de un eveniment nedorit și consecințele nedorite- impactul pe care l-ar avea evenimentul respectiv asupra organizației.

Riscul la securitatea fizică reprezintă efectul incertitudinii asupra prezervării securității fizice a obiectivelor, bunurilor, valorilor și integrității persoanelor.

Altfel spus, riscul la securitatea fizică reprezintă probabilitatea ca un obiectiv, bun, valoare, persoană, să fie supus distrugerii ori vătămării și consecințele acestuia (efectele, impactul).

Din definițiile anterioare, pot fi extrase următoarele trăsături ale riscul la securitatea fizică:

Exemple:

O sistematizare a surselor de risc relevante pentru securitatea fizică poate fi obținută prin clasificarea unor categorii de amenințări (furt, jaf etc) și a surselor de amenințare relevante pentru fiecare categorie în parte. În tabelul următor este prezentat un exemplu pentru o astfel de abordare.

[1]http://searchsecurity.techtarget.com/definition/physical-security

Dacă vă interesează materialele de acest tip, ne face plăcere să vă informăm că articolul de mai sus este un mic fragment din Ghidul Practic al Evaluatorului de Risc la Securitatea Fizică, lucrare de referință apărută în 2022 sub egida ANERSFR și despre care găsiți mai multe date aici.

Sunteți interesat de a intra în posesia Ghidului Practic al Evaluatorului de Risc la Securitatea Fizică?

Iată atunci câteva informații utile:

Preț/bucată: 150 lei.

Membrii ANERSFR beneficiază de discount*, astfel prețul pentru aceștia este de 90 lei/Ghid.

Pentru achiziție, îi rugăm pe cei interesați, membri ai asociației sau nu, să urmeze pașii de mai jos:

•          Se transmite o comandă pe mail la adresa : office@anersfr.ro, unde se specifică: numărul de bucați, datele de facturare, adresa de livrare și datele de contact ale solicitantului.

•          Se emite factura si se transmite cumpărătorului;

•          După primirea facturii, solicitantul anunță confirmarea efectuării plății cărților.

•          Coletul va fi livrat prin curierat la adresa indicată, cu plata la destinație.

 * Printre beneficiile de care se bucură membrii ANERSFR, se numără și cel de discount de 60 de lei (din 150 lei) la achiziționarea Ghidului Practic al Evaluatorului de Risc la Securitatea Fizică.

Înființată în anul 2013, Asociația Națională a Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică din România (ANERSFR)  este unica asociație de profil, organizația care a pus bazele Codului Etic al profesiei și a devenit vocea reprezentativă a evaluatorilor de risc la securitate fizică.

Membrii ANERSFR se bucură de 15 BENEFICII, printre care recunoaștere, asistență, pregătire, consultanță și excelentă relaționare.