Asociația Națională a Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică din România (ANERSFR) a organizat marți, în Capitală, seminarul cu tema „Soluții alternative de protecție a numerarului”.

Evenimentul s-a bucurat de reprezentarea diferitelor ramuri profesionale interesate de subiect: asigurători, beneficiari din sectorul bancar și curierat, transportatori de valori, evaluatori de risc la securitatea fizică, specialiști în certificare/reglementare.

Seminar ANERSFR

Discuțiile s-au purtat în jurul sistemului inteligent de neutralizare a bancnotelor (IBNS – Intelligent Banknote Neutralisation System), un sistem de acest tip fiind prezentat participanților de către Eric Hauw, reprezentantul unuia dintre cei mai mari furnizori mondiali din domeniu, Oberthur Cash Protection, companie franceză fondată în 1985 la Dijon, un pionier al sistemului.

Eric HAUW – Oberthur Cash Protection

Sistemul este destinat atât serviciilor de tip Cash-In-Tranzit, protecției ATM-urilor, cât și sectorului de retail.

În cuvântul său, președintele ANERSFR, Aurel Catrinoiu, a plecat de la ideea că „evaluatorul de risc a ajuns un vector important în piața de securitate, care, în mod preliminar, propune soluții clientului și îl consiliază”.

El s-a referit și la diferite practici neconforme de colectare/transport numerar încă existente, din păcate, în România, fapt ce necesită căutarea de soluții adecvate.

Aurel Catrinoiu – ANERSFR

„ANERSFR, ca și organizație profesională, trebuie să sprijine implementarea de soluții viabile și eficiente în scopul reducerii riscurilor de securitate asupra persoanelor și patrimoniului”, a subliniat Catrinoiu, amintind că astfel de sisteme IBNS sunt furnizate și de alți producători.

El a mai arătat, în prezentarea sa, că, la nivel comunitar, IBNS este reglementat de prevederi precum Directiva 2006/123/CE- privind serviciile în piața internă sau Regulamentul UE 1214/2011 al Parlamentului European și Consiliului privind transportul rutier transfrontalier profesionist de numerar în euro între statele membre din zona euro.

„La nivel național, reglementarea actuală prevede această posibilitate, însă nu are o descriere suficientă pentru aplicare, fiind utilă o îmbunătățire a cadrului normativ pentru a facilita utilizarea acestor soluții alternative”, a mai spus președintele ANERSFR.

IBNS – Sistemul inteligent de neutralizare a bancnotelor (Intelligent Banknote Neutralisation System) este un dispozitiv de siguranță care protejează banii marcându-i ca fiind furați cu agenți de degradare (cerneală) atunci când este detectată o tentativă de atac asupra sistemului, făcându-i astfel inutilizabili.

Ca principiu, IBNS se bazează pe faptul că astfel se elimină recompensa anticipată a infracțiunii (banii furați nu mai au nicio valoare) și crește și riscul de a fi prins (banii pătați, precum și pielea și țesăturile pătate pot face legătura între infractor și locul infracțiunii).