Nagy Robert Attila

Articol apărut în nr.1/2020 al Revistei Evaluatorul de Risc, editată de ANERSFR

Evaluatorii de risc la securitatea fizica au si ei riscuri?

Ca orice persoana  fizica sau juridica si evaluatorul de risc, numit in continuare EVALUATOR, are riscurile lui.

Riscurile sunt generale sau specifice? Ramane de vazut, cu conditia ca riscurile sa fie identificate. Multi evaluatori identifica doar riscuri generale fara ca acestea sa fie detaliate.

Oricum, sunt o multitudine de riscuri generale, chiar si pentru un EVALUATOR.

Voi aborda in continuare unul dintre riscurile generale.

Studiu de caz: EVALUATORUL DE RISC LA SECURITATEA FIZICA

EVALUATORUL inscris in R.N.E.R.S.F. care profeseaza in conformitate legala, ca orice persoana juridica, trebuie sa-si efectueze analiza de risc pentru activitatea proprie, conform Instructiunii MAI nr. 9. Insa, in afara de obligatia legala intervine si cea etica, intrucat si EVALUATORUL are propriile riscuri pe care ar trebui sa si le identifice, analizeze, estimeze, respective trateze.

EVALUATORUL are si rol de consultant. De aceea va trebui sa prezinte in afara de riscuri si masuri, care sunt beneficiile si avantajele tratarii riscurilor.

In aceast articol, as dori sa va prezint un risc general, prezent la orice obiectiv, dar in special la un EVALUATOR. Este un vorba despre un risc rar identificat si tratat: riscul de reputatie sau reputational. Este momentul cand EVALUATORUL devine BENEFICIAR.

Pe scurt, ce reprezinta de fapt reputatia pentru un EVALUATOR?

Reputatia este dificil de apreciat in termeni financiari, insa cand numele ori renumele unui EVALUATOR sufera, atunci efectele pe termen mediu si lung pot fi grave. Uneori se poate ajunge pana la faliment, in special in perioada de criza. Reputatia poate fi influentata de multi alti factori, nu numai de momentele de criza.

Reputatia pentru EVALUATOR poate fi considerata o valoare inestimabila, care poate face diferenta fata de competitori, poate aduce un plus valoare si pentru beneficiar. Un beneficiar cand va lua decizia in procesul de selectie si adjudecare pentru efectuarea analizei de risc, oare va tine cont de reputatia EVALUATORULUI? Raspunsul este evident! Din pacate, nu toti beneficiarii vor tine cont de aceasta valoare. Cu toate acestea, sunt din ce in ce mai multe organizatii care tin cont si vor lua in considerare ca valoare reputatia. Acesti beneficiari sunt aceia care au bine stabilita o cultura organizationala si au bine definite valorile proprii. Iar printre aceste valori se regaseste adesea reputatia. Cum ar trebui sa procedeze EVALUATORUL? Exact ca in cazul oricarui obiectiv, conform Instructiunii nr.9! In cazul EVALUATORULUI este recomandat ca acesta sa-si estimeze de fiecare data corect acest risc. Estimrea nivelului de risc trebuie sa fie facuta in functie de valoarea contractului, de importanta obiectivului, a masurilor si solutiilor de implementat, a eficientei acestora, precum si a beneficiilor si avantajelor acestora  pentru beneficiar, etc.

EVALUATORUL, daca a parcurs corect pasii impusi de normele metodoloogice, trebuie sa  implementeze si masurile corespunzatoare. Acestea pot fi foarte simple, dar  extrem de eficiente, cum ar fi de exemplu:

1. Conceperea si adoptarea politicii de securitate proprii

2. Conceperea, adoptarea, implementarea si insusirea procedurilor.

3. Dezvoltarea continua atat pe plan personal cat si pe plan professional.

Aceste  masuri implica enorm de multa munca, perseverenta, rabdare, dar este posibilitatea prin care se trateaza cel mai eficient riscul reputational. 

In procesul de evaluare, este recomandabil ca EVALUATORUL sa gaseasca elemente de noutate, inovative si nu numai, care sa ofere optimizare si eficienta in controlul riscurilor.

Identificarea si tratarea riscului de reputatie nu ar trebui sa constituie o noutate.
Din pacate, in practica, evaluatorii nu identifica acest risc general, prin urmare consider ca acest tip de evaluare, a reputatiei, poate constitui element de noutate pentru prezent si viitor. Daca tratarea acestui risc repezinta o inovare sau nu, ramane de vazut.
Teoretic nu ar trebui sa reprezinte o inovare, dar realitatea ma poate contrazice.
In concluzie, consider ca, odata tratat acest risc, va genera cresterea calitatii, utilitatii, eficientizarii si acceptarii masurilor  din raportul de evaluare si tratare a riscurilor.

Revista EVALUATORUL DE RISC oferă mediului de afaceri, autorităților și evaluatorilor de risc opinii, bune practici sau soluții ale specialiștilor.

Publicația este editată de echipa Consiliului Director, coordonată de președintele ANERSFR, și apare din 2020 în format electronic și tipărit.

Ne bucurăm să fim gazde pentru mulți specialiști cu notorietate din mai multe sectoare de activitate, manageri și evaluatori de risc.

Totodată, interviurile cu manageri de securitate și profesioniști în domeniu, dar și celelalte subiecte „fierbinți” ale profesiei de evaluator de risc la securitate fizică fac din orice număr al Revistei EVALUATORUL DE RISC o sursă de informații de mare calitate și utilitate pentru orice cititor interesat de astfel de subiecte.

Important de menționat este faptul că membrii ANERSFR beneficiază de 15 beneficii, printre care și cel de abonament gratuit, pe e-mail, la Revista EVALUATORUL DE RISC.

Înființată în anul 2013, Asociația Națională a Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică din România (ANERSFR)  este unica asociație de profil, organizația care a pus bazele Codului Etic al profesiei și a devenit vocea reprezentativă a evaluatorilor de risc la securitate fizică.

Membrii ANERSF se bucură de 15 BENEFICII, printre care recunoaștere, asistență, pregătire, consultanță și excelentă relaționare.