Considerații referitor la securitatea mecano-fizică pe piața din România     

Bogdan Antonescu

Articol apărut în nr.1/2020 al Revistei Evaluatorul de Risc, editată de ANERSFR

Sistemele si produsele de securitate mecanofizica care sunt produse in Romania, importate, comercializate si montate trebuie sa fie certificate de catre un organism de certificare recunoscut in Comunitatea Europeana (organism al uneia dintre tarile membre). Acestea sunt identificate individual de catre fiecare producator prin etichetare, ca tip specificat si prin serie, ca produs. Pentru fiecare tip de produs sau sistem exista standarde specifice EN, respectiv SR EN pt. Romania. Certificarile se fac de organisme autorizate si recunoscute ale fiecarei tari din CE si se recunosc obligatoriu in fiecare tara membra CE (ex. ECBS – european, VdS – german, SBSC – suedez, ICECON – roman, IMP – polonez etc.). Prin efectuarea analizei de risc la securitate fizica se stabileste tipul de echipament si clasa de securitate, iar organul de control – Politia Romana – DOP avizeaza sistemul mecano-fizic. Atit evaluatorul de risc cat si politistul care avizeaza proiectul trebuie sa aiba cunostintele necesare care sa le permita sa actioneze in cunostinta de cauza, in marja de competente, astfel incit sa se elimine riscurile si neconformitatile. Pentru aceasta trebuie sa fie cunoscute standardele si reglementarile europene dar si modul in care se comporta in piata societatile implicate atat de catre evaluatorii de risc cat si de politie ca organ de control. Consider ca evolutia organului de avizare si evaluatorii de risc la securitate fizica a fost semnificativa in ultimii ani. De asemenea, este necesar ca cei care proiecteaza obiectivele ce includ sisteme de securitate mecano-fizice sa se documenteze si sa se consulte cu cei care cunosc legislatia, constructia si punerea in opera a acestor sisteme, inainte de a finaliza proiectul. Am constatat in timp ca de fapt unele probleme apar inca din faza de proiectare. Proiectantii, in special arhitectii in marea lor majoritate nu cunosc principiile, standardele si conceptul de securitate mecano-fizica si nici nu se informeaza la cei care ii pot ajuta sau indruma daca este cazul. Astfel apar proiecte avizate si bugetate in vederea executiei de catre beneficiar fara a indeplini conditiile legale referitor la protectia mecano-fizica a bunurilor si valorilor si este important ca evaluatorul de risc sa determine proiectantul sa faca modificarile necesare pentru respectarea legislatiei. Acest lucru este dificil pentru ca de multe ori pentru obiectivele importante la care s-a alocat un buget in baza proiectului este foarte greu ca acest buget sa se modifice. Ca urmare, apar compromisuri si improvizatii care creaza vulnerabilitati in detrimentul protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor, prin apelarea la produse ieftine neconforme.

Situatia produselor conforme/ neconforme

Piata este invadata in acest moment de agremente/certificari si produse neconforme sau falsificate: la geamuri 90-95%, la restul produselor – mai putin la tezaure, cam 35-55 %. Inclusiv bancile si institutiile similare lasa la latitudinea si achizitioneaza prin antreprenori produse neconforme pe principiul ieftin si in rest nu conteaza. Uneori se achizitioneaza produse de un anumit tip, certificarile fiind pentru alt tip de produs (ex. sa-suri de transfer cu certificare de modul de casierie). Certificarile difera de la tara la tara inclusiv la nivel de seriozitate. Intre certificari in tari foste est si certificari in tari vest diferentele sunt ENORME.

Ex. avem in piata din Romania acelasi produs – seif/casa de bani – care certificat intr-o tara est europeana este casa de bani conform EN 1143-1 si testat si certificat intr-o tara vest europeana cu traditie este dulap de securitate conform EN 14450 . Din pacate fiind certificate intr-o tara membra CE si aceste produse trebuie acceptate, singura posibilitate de eliminare a unor astfel de produse neconforme fiind retestarea produsului suspectat de neconformitate (preluat din piata) la organismele serioase de testare si certificare acreditate si procedarea in consecinta in functie de rezultatele testarii. Au existat in timp in piata produse fabricate in Romania care erau diferite de cele certificate pe care producatorii le simpificau: le executau neconform pentru a-si mari profitul : geamuri antiglont, case de bani, sertare de transfer numerar etc.

Materiale din care se confectioneaza echipamentele de securitate mecano-fizica pot fi: metal, sticla si folii, compozit, kevlar, dyneema, fibra de sticla etc. Toate aceste materiale trebuie procurate de la firme serioase de profil si trebuie insotite de documente de calitate si conformitate. In agremente/ certificari se specifica tipul materialelor folosite si modul de imbinare a diferitelor elemente , care imbinari au fost si ele testate in vederea certificarii, imbinarile respectand principii obligatorii ca de ex. cel al suprapunerii in zonele de montaj pentru rezistenta la glont (se intilnesc casierii blindate la care vezi prin asa-zisul blidaj, chiar daca au un certificat valabil, produsele, executia sau montajul fiind neconforme si punind in pericol viata operatorului uman). De asemenea nu toti producatorii achizitioneza materiale cu certificat de conformitate deci necontrolate si neconforme si care nu corespund certificarii, existind chiar situatii in care au fost achizitionate materiale de la fier vechi sau din zona „gri”.

Montajul / demontarea

Acestea trebuie facute de producatori, importatori, firme specializate etc. care sa respecte intru totul instructiunile de montaj ale producatorului care reflecta modul de asezare si fixare a produsului si care a fost testat odata cu produsul. Sunt si cazuri speciale ca in cazul echipamentelor modulare, ex. tezaure modulare. In acest caz montarea / demontarea nu pot fi facute decat de firme autorizate sau certificate/ instruite de producator. In cazul produselor : case de bani, dulapuri de securitate, usi antiefractie , usi antiglont, sasuri de transfer, geamuri antiglont , folie antivandal, se pot face montaje in baza instructiunilor si a procedurilor/elementelor de fixare livrate cu produsul sau specificate in instructiunile producatorului.

Ex. elementul de ancorare este testat odata cu produsul si nu poate fi folosit un alt tip de element de ancorare.

Service-ul pentru echipamentele de securitate mecanica – trebuie prestat de firme specializate care sa cunoasca piata de securitate , produsele , standardele din domeniu si care sa aplice proceduri de interventie adecvate tipului de echipament. Si ar trebui ca fiecare client sa aiba un contract de service dupa expirarea perioadei de garantie, conform legislatiei. De remarcat ca majoritatea clientilor nu incheie contracte de mentenanta si service pentru echipamentele mecanice asa cum o fac pentru cele electronice.

Exemplific pentru mai buna intelegere a spetei.

1. Daca in produsele EN 1143, case de bani, tezaure, se da o gaura cu diametrul. mai mare de 11 mm, conform standardului , echipamentul este declasificat, inclusiv de asiguratori si acestea vor fi obligatoriu inlocuite. Reparatia nu se poate face decat la producatorul echipamentului.

2. Inlocuiri de incuietori la EN: 1143 – tezaure si seifuri, 14450 – dulapuri de securitate, 1627 – usi antiefractie se pot face numai in cunostinta de cauza a standardelor care coreleaza clasa de securitate a produsului cu clasa de securitate a incuietorilor, care este alta decit a produsului. Si exemplele pot continua.

Orice echipament mecanic de clasa ridicata, montat in garantie sau iesit din garantie ar trebui sa aiba o fisa de interventii in care sa se specifice cauza si modul de rezolvare a interventiilor asupra acestuia. In acest fel se va sti daca urmare a unor interventii s-a mentinut conformitatea produsului sau daca acesta trebuie inlocuit.

ORICE ECHIPAMENT DE SECURITATE MECANO-FIZICA NU POATE FI COMERCIALIZAT CONFORM CERTFICARILOR EN FARA A SE SPECIFICA TIPUL DE ECHIPAMENT, CLASA DE SECURITATE SI SERIA PRODUSULUI (care se regaseste obligatoriu pe produs), FAPT MENTIONAT IN FIECARE CERTIFICARE.FIECARE PRODUCATOR ARE INREGISTRATE SI PASTREAZA SERIILE PRODUSELOR LIVRATE . UN PRODUS FARA SERIE NU ESTE CONFORM INTRUCIT NU POATE FI IDENTIFICAT (si verificat in caz de necesitate la producator) deci reprezinta o neconformitate/vulnerabilitate.

Tipuri de sisteme si echipamente standardizate conform normelor Europene EN .

Camere si usi de tezaur cl. I-XII ,conform EN1143, case de bani (sau seifuri) conform EN 1143-1 si 1143- 2 (fara si cu depunere) cl. I-V – clasele de securitate se noteaza cu cifre romane. In cazul unei camere de tezaur nu se pot folosi usa sau peretii separat decat daca au fost proiectate si certificate initial in acest scop si acestea sunt cazuri foarte rare. Aceste echipamente ar trebui sa aiba fisa de intretinere si service fiind produse cu destinatie si conditii de exploatare speciale la care evaluatorul de risc ar trebui sa aiba acces, pentru a discerne daca in sistem exista sau se achizitioneaza un produs conform care nu a suferit modificari. Constructia fiecarui produs conform EN 1143 presupune retete speciale de beton cu aditivi si adaosuri specifice, elemente antiefractie in masa si individuale etc. specifice inclusiv in alternanta lor si care sunt cunoscute doar de producator.

Produsele conform EN 1143 permit depozitarea peste noapte a valorilor.

Nota. Atentie mare in cazul deblocarii tezaurelor sau a caselor de bani . Asa cum am mentionat, nu se poate deschide nedestructiv un astfel de echipament daca se da o gaura mai mare de 11 mm. Pentru a deschide o casa de bani de clasa IV (o gaura de 60×40 mm) destructiv trebuie min. 3 -4 ore pt. atac pentru o echipa specializata de 2 persoane. Cu o reparatie neconforma (in santier, de ex.) dupa ce a fost sparta , aceeasi casa de bani hotul o poate se sparge, daca este atacata in zona de reparatie neconforma, in 10 – 15 min, timp in care daca este o locatie intr-un oras aglomerat nici nu ajunge echipa de interventie. Exemplu: am constatat, fiind in zona, ca la livrarea unei case de bani de clasa IV aceasta a fost scapata de pe motostivuitor in timpul transportului catre locul de amplasare, intr-o banca in constructie. Placa de sticla s-a spart si aceasta s-a blocat. A fost sparta si reparata de echipa de montaj in locatie, fara stirea bancii, echipa care evident nu avea habar de proceduri, materialele si elementele constructive folosite de producator si a facut o reparatie similara unei tencuieli. Dintr-un echipament sigur acesta a devenit o vulnerabilitate, fara stirea utilizatorului. De aici necesitatea unei fise de service/interventie pentru astfel de echipamente

Dulapuri de securitate EN 14450 cl. A si B (sau S1,2) cu sau fara depunere (acestea au acelasi standard) in care nu se pot depozita banii peste noapte sau cand nu functioneaza unitatea. Acestea pot fi dotate cu temporizare si in acest caz pot fi folosite pentru sistemele de casierii deschise. Si in cazul dulapurilor de securitate trebuie sa se acorde atentie analizei documentelor de certificare pentru a nu se admite produse neconforme. De exemplu sunt firme cu volum mare de vanzari care vand de ani buni produse certificate VDMA ( norma germana) conform specificarii din site si prospecte, certificare care nu mai e valabila din 2003 de cand au aparut EN si pe care mai grav le vand si sub denumirea de safe, desi de multe ori vand dulapuri de securitate ca safe-uri (safe sau case de bani sunt produse EN 1143, dulapurile sunt conform EN 14450).

Nota. Pe tezaure, case de bani si dulapuri de securitate (mai rar si pe alte tipuri de produse)se pot monta conform cerintelor, incuietori/dispozitive cu temporizare precum si cu alte functii specifice proiectului locatiei :cod Durres, mai multi utilizatori, cod master, programare ore de functionare/ nefunctionare, restrictii orare si de utilizatori etc. functie de procedurile de securitate ale utilizatorilor fara afectarea clasei de securitate.

Sas-uri de transfer . Sunt produse specifice, certificate ca atare la glont conform EN 1522, clasa 1-7, sau la efractie conform EN 1527, clasa RC 1-6 si nu pot fi asimilate cu alte produse de securitate si folosite agrementele acestora. Ex. folosirea unui agrement de „Modul de casierie”.

Usi, blindaje, sertare ,rame, grilaje antiglont , conform EN 1522 cl. FB 1-7. Pot fi certificate si vindute ca module de casierie sau ca produse individuale . Elementele unui modul de casierie: usi , sertare , blindaje , geam antiglont etc. sunt vandute corect cand sunt certificate individual. Asamblarea componentelor trebuie facuta conform certificarii.

Rama ferestrelor antiglont trebuie sa aiba aceeasi clasa de rezistenta la glont ca geamul si blindajul si testata ca atare. Fostele agremente specificau ca valabilitatea certificarii este pentru geamuri montate in rame cu aceeasi clasa de rezistenta la glont.

Usi antiefractie conform EN 1627 cl. RC 1-6 .Acestea trebuie sa aiba butuci,incuietori si silduri certificate sau de constructie speciala cuprinse in agrement conform standardelor de incuietori si corelate cu clasa de securitate a usii. Pe Net gasiti cel putin 10 firme care vand usi antiefractie si care nu stiu nici macar ce inseamna o clasa de securitate la efractie, ba chiar se pot gasi inca furnizori care afirma ca au certificare la efractie de la politie (care nu are nici o competenta in acest sens, dar a emis un astfel de document in trecut) inseland clientii si punand in pericol viata si bunurile acestora. Se achizitioneaza de pe site-uri usi rezistente la efractie cu o ciudata certificare la efractie emisa de un institut european care are doar competente la foc asa, cum se afirma inclusiv pe site-ul institutului. Sau se vand usi care au raport de incercare la efractie, care conform noilor reglementari se pot vinde si instala doar la exterior (este o facilitate in special pentru zona rezidentiala) dar ele se monteaza la interior, ceea ce constitue o neconformitate si implicit o vulnerabilitate.

Sertare cu preluare indirecta. Nu se permite preluarea directa conform legislatiei. Certificate la glont conform EN 1522, cl. 1-7. Reprezinta o categorie de produse falsificate in proportie consistenta ani de zile. Ex. o firma din Bucuresti – dar care acum nu mai exista – a certificat un sertar la o firma de constructii metalice, altfel serioasa din Ardeal si au contrafacut produsele prin jurul Bucurestiului, au facut „caricaturi” ale produselor certificate prinse cu pop nituri prin garaje, multi ani, fara sa se ia vreo masura concreta impotriva lor. IGP- DOP a cercetat speta si a constata ca asa-zisul producator nu a primit nici o comanda si nu a executat nici un produs nu a dat nici o serie si nici nu stia despre ce e vorba. In cazul sertarelor trebuie avut grija ca la montaj sa se respecte specificatiile din agrement care in baza testarii detaliaza si acest aspect. Multe sertare nu sunt montate corect in blindaj, in special cand se vand separat de restul echipamentelor nerespectandu-se instructiunile de montaj. Si evident ca la orice produs de securitate mecano-fizica trebuie verificat ca produsul sa aiba seria de identificare a producatorului.

Geam antiglont conform EN 14449 cl. de securitate BR 1-7. Pot fi de doua feluri: S – split (cu desprindere de aschii) si NS – non split (fara desprindere de aschie).

Standardul a fost armonizat din 2008 si conform legislatiei europene din 2008 nu se mai emite agrement ci se emite CERTIFICAT CE , certificat care se inscrie intr-un registru unic european spre deosebire de agremente care se inregistreaza in tara de origine. Agrementele emise pina in 2008 conform EN 1063, standardul vechi dupa care se emiteau agrementele, au expirat ultimele in 2010 -2011 cel mai tirziu . Deci, orice agrement de geam de dupa 2010/2011 este un fals grosolan pe care il intalnim des in piata de securitate din Romania, dupa 2011 producerea si vanzarea fiind permise numai cu CERTIFICATUL CE. Geamurile antiglont sunt cele mai falsificate produse pe piata din Romania.In piata, in special in Ardeal, circula CERTIFICATE CE de geam antiglont P2A , P3A etc. ACCEPTATE DIN NEATENTIE SI DE EVALUATORI SI DE ORGANUL DE CONTROL . Acestea sunt geamuri antivandal/rezistente la atac manual si nu sunt nici macar antiefractie, care sunt P 6-8B.

Situatia certificarii geamurilor cu certificat CE din 2009/2011 pana in prezent.

Din2009/2011 pana in 2015 au existat 3 producatori

Din 2015 pana in 2018 au existat 2 producatori, unul cu folie BR3 si unul cu rasina BR2

Din 2019 pana in prezent este un singur producator de geam antiglont in Romania care are certificat CE, producator care produce geam antiglont BR2 folosind tehnologia cu rasina(geamurile se recunosc in general prin grosimea mare a materialului dintre straturile de geam). Certificarile au fost emise de SC ICECON CERT S.A. , singura entitate abilitata in Romania pentru certificare geamuri antiglont.

Cum se vand produsele geam antiglont neconforme:

Cu agremente false si certificate CE falsificate

Cu declaratii de conformitate neconforme insotite de buletine de tragere emise de entitati fara atributii de testare si certificare conform EN in acest domeniu. Circula in piata produse cu un buletin de tragere efectuat intr-un poligon neconform de o firma nenominalizata/ neautorizata sa emita astfel de buletine care pot fi valabile in vederea comercializarii in piata, numai daca sunt emise de o institutie autorizata care poseda poligon si laborator certificat . Si indiferent de cine emite buletinul de probe pentru geamurile antiglont produse in Romania, numai ICECON CERT S.A. poate emite CERTIFICAT CE , documentul care permite comercializarea lor la noi si in tarile membre ale CE.

Cu certificate CE de geam antivandal fabricat in Ungaria, sau in alte tari din comunitate (vandute in special in Ardeal), P1-3A fabricat dupa cu totul alt standard, in care se specifica IN CLAR netestarea rezistentei la glont certificare pe care mai toti o iau de buna. In certificare scrie NPD=No Performance Declared – deci netestat /nedeclarat dar nimeni nu citeste cu atentie documentele de certificare, obligatie si a evaluatorului de risc, in special, dar si a organului de control-politia.

Geam antiefractie, geam si folie antivandal. Standardul EN 356 care cuprinde:

Geam antivandal P1-5A

Geam antiefractie P6-8B

Folie de siguranta –rezistenta la atac manual antivandal, min 12 mil sau 300 microni(exista si una de 280) folii certificate impreunaa cu o foaie de geam. Aceasta folie se utilizeaza ca element de protectie la: atac manual, suflul unei explozii sau a unor fenomene naturale violente si se lipesc pe geamuri sau vitraje asigurind si rezistenta la atac prin aruncare de obiecte pentru o perioada scurta de timp, de unde se poate utiliza si termenul de „antivandal”.

Trebuie specificat ca: nu exista folie antiefractie, aceasta fiind o denumire generica a foliei antivandal. Nu exista folie antiglont, exista doar o folie testata impreuna cu geamul la rezistenta la schije la explozii; actiunea schijelor conform ASTM F 1642-04.

Folie de Securitate EN 12600/2004, cu grosime de 80-200 microni folosita in general la auto si rezidential nu are legatura cu securitatea mecanica la care se solicita un minim de rezistenta la atac manual. Protejeaza viata si sanatatea celor aflati in apropierea unui vitraj in caz de spargere retinand fragmentele de geam spart.

Casti si veste antiglont conform NIJ I- IV ( exista si o norma europeana dar nu se prea foloseste),din materiale cu dubla utilizare: kevlar, dyneema, otel special. Se comercializeaza numai conform legislatiei (care trebuie cunoscuta) sub control ANCEX, fost ANCESIAC.

Auto blindate conform EN 1522 , cl. BR 1-7 sunt certificate la actiunea armelor de foc; materiale: metal, kevlar, dyneema, otel, fibra de sticla, sticla etc

Situatia certificarilor pe piata de securitate mecano fizica in Romania

Organismele de certificare autohtone recunoscute in Romania si implicit in Comunitatea Europeana sunt:

– S.C. ICECON S.A. si S.C. INCERTRANS S.A. care emit agremente pentru echipamente mecanice

– S.C.ICECON CERT S.A. pentru geamuri/vitraje care emit Certificate CE.

Acestea certifica produsele romanesti si la cererea expresa a unui client si pe cele certificate in alte tari membre CE, pentru acestea din urma efectuandu-se o certificare a fabricatiei in baza documentelor de certificare externa puse la dispozitie de organismul de certificare emitent.

Conform legislatiei romane AGREMENTELE sunt valabile 3 ani numai insotite de AVIZUL TEHNIC al CONSILIULUI TEHNIC PERMANENT IN CONSTRUCTII valabil 2 ani, respectiv Certificat CE valabil 3 ani. Tot ce veti gasi in certificari cu termene mai mari decit cele mentionate sunt falsificate.

Institutele mentionate fac certificarile in baza incercarilor pe care le fac conform standardelor de incercari EN respectiv SR EN in Romania, specifice fiecarui produs. Incercarile se fac in laboratoarele proprii care trebuie la randul lor sa fie autorizate, cu exceptia testelor la glont care se fac in institutul/ unitatea militara, singura abilitata in acest sens si care si ea are laboratorul autorizat. Dupa testele efectuate la UM aceasta emite un Buletin de tragere care este inclus in agrementul produselor certificate la atacul cu arme de foc de catre organismele de certificare.

Nota autorului. Materialul de mai sus a fost adaptat prezentarii in revista dedicata evaluatorilor de risc si a continut exemple generale dar fara a se specfica denumiri de firme si produse. In cadrul workshopul–urilor ANERFS, s-a detaliat si au fost exemplificate cazuri concrete, au fost prezentate documente/produse falsificate elemente ce pot ajuta pe cei implicati in evaluari si piata de securitate mecanica sa evalueze corect produsele si sistemele neconforme pentru a inlatura vulnerabilitati evidente sau ascunse. Si in viitor la aceste workshopuri ale ANERSF se vor face analize si exemplificari concrete referitor la aspectele prezentate.

Revista EVALUATORUL DE RISC oferă mediului de afaceri, autorităților și evaluatorilor de risc opinii, bune practici sau soluții ale specialiștilor.

Publicația este editată de echipa Consiliului Director, coordonată de președintele ANERSFR, și apare din 2020 în format electronic și tipărit.

Ne bucurăm să fim gazde pentru mulți specialiști cu notorietate din mai multe sectoare de activitate, manageri și evaluatori de risc.

Totodată, interviurile cu manageri de securitate și profesioniști în domeniu, dar și celelalte subiecte „fierbinți” ale profesiei de evaluator de risc la securitate fizică fac din orice număr al Revistei EVALUATORUL DE RISC o sursă de informații de mare calitate și utilitate pentru orice cititor interesat de astfel de subiecte.

Important de menționat este faptul că membrii ANERSFR beneficiază de 15 beneficii, printre care și cel de abonament gratuit, pe e-mail, la Revista EVALUATORUL DE RISC.

Înființată în anul 2013, Asociația Națională a Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică din România (ANERSFR)  este unica asociație de profil, organizația care a pus bazele Codului Etic al profesiei și a devenit vocea reprezentativă a evaluatorilor de risc la securitate fizică.

Membrii ANERSF se bucură de 15 BENEFICII, printre care recunoaștere, asistență, pregătire, consultanță și excelentă relaționare.