COMUNICAT DE PRESA din 30.09.2024
Pentru informarea corecta a publicului, CD al ANERSFR, aduce următoarele precizări:
Potrivit canalului Digi24.ro, în știrea publicată pe 27 septembrie, se anunță că în ziua anterioară, în jurul orei 18:00, a avut loc o tentativă de jaf armat, în sediul unei bănci din centrul orașului Iași. La mai bine de 15 ore de la incident, făptașul este în continuare căutat de oamenii legii. Acesta a intrat deghizat și avea în mână un pistol, despre care nu se știe nici acum dacă era sau nu o armă letală. Pentru că în acel moment în bancă nu existau bani, bărbatul a plecat cu mâna goala. Deși nu au fost răniți, cei 3 angajați, care erau in incinta instituției în acel moment, au suferit un șoc emoțional, spun reprezentanții băncii.
Precizările experților asociației evidențiază că obligațiile sectorului bancar implică îndeplinirea celor mai exigente măsuri de securitate ca și cerințe legale, iar practicile existente arată că revizuirile analizelor de risc la securitatea fizică în unele rețele bancare sunt realizate cu specialiști externi, fiind de regulă realizate cu respectarea termenelor și bine fundamentate.
Totuși, în acest caz, așa cum a apărut în mass media, se pot desprinde erori în comunicare și sincope în mecanismul de securitate al agenției din Iași și anume:
Concluzia experților asociației este aceea că în astfel de situații, reacția angajaților unității trebuie să fie conformă cu procedurile de securitate în privința modului de acțiune în cazul incidentelor de securitate, iar instruirea acestora să se realizeze periodic, așa cum se indică și prin analiza de risc la securitatea fizică.
Analiza de risc la securitate fizica este activitatea desfășurata pentru a identifica amenințările și vulnerabilitățile care pot pune in pericol viața, integritatea corporala sau viața persoanei ori care pot aduce prejudicii valorilor deținute de unități in scopul determinării impactului și evaluării riscurilor de securitate și în baza căreia se stabilesc măsurile necesare pentru limitarea sau eliminarea acestora.
Evaluatorul de risc al rețelei bancare trebuie sa revizuiască analiza de risc la securitatea fizica în funcție de datele și informațiile rezultate din discuțiile cu personalul implicat în incident și vizionarii imaginilor surprinse de camerele de supraveghere video, propunând noi măsuri adecvate și eficiente pentru minimizarea riscului de jaf, respectiv pentru eliminarea deficiențelor rezultate din derularea incidentului.
Consiliul Director
ANERSFR
2024 © anersfr.ro | Toate drepturile rezervate Designed by Rocom IT